Ben je zwanger en wil je graag een massage?
Allereerst van harte gefeliciteerd. Momenteel gebeurt er veel in je lichaam. Tijdens de zwangerschap moeten de spieren harder werken, je houding verandert en ook het liggen in bed zal niet meer zo makkelijk gaan.
Veel voorkomede klachten zijn:
– rug/nek pijn
– vocht vasthouden
– spataderen
– kramp in de kuiten
– bekken klachten
Een zwangerschapsmassage kan verlichting geven bij ongemakken en pijn. Het verbetert de bloedcirculatie waardoor afvalstoffen het lichaam sneller kunnen verlaten. Het heeft een kalmerende werking, kan pijn verlichten en een massage geeft vaak een geluksgevoel door het vrijkomen van o.a. oxytocine in de hersenen. Dit stofje staat bekend als het gelukshormoon.
De voordelen van een zwangerschapsmassage zijn:
-
- Ontspanning. Door de chemische stofjes die in het lichaam vrij komen ontspannen jij en de baby.
- Lekker in je vel zitten. Na de eerste 3 maanden kun je last van rug en benen krijgen. Door het groeiende kind kun je ook last van bekken en schouders krijgen. Een massage is dan een goede manier om verlichting te geven.
- Beter slapen. Vrouwen die regelmatig gemasseerd worden slapen beter.
- Versterken van het immuunsysteem. Hierdoor ben je minder vatbaar voor ziekten.
- Minder stress. Massages verminderen de aanmaak van cortisol (het stresshormoon).
- Afvalstoffen sneller kwijt. Je verbeterd de bloedcirculatie en je lymfestelsel wordt gestimuleerd. Hierdoor zullen zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen sneller door je lichaam vervoerd worden van en naar je baby.
- Verlichting bij spataderen. Een betere doorbloeding kan verlichtend werken bij spataderen.
Bij een zwangerschapsmassage gelden naast de reguliere contra-indicaties ook aanvullende contra-indicaties wanneer de zwangere vrouw niet gemasseerd mag worden:
-
- bij bloedingen
- bij een te hoge bloeddruk (bij een lage bloeddruk is het wel mogelijk maar graag even vermelden vooraf)
- ontstekingen op de huid
- duizeligheid
- bloeduitstortingen
- opgezwollen lymfeklieren
- ontstekingen
- trombose
- diabetes
- huidaandoeningen
- epilepsie
- astma
Bij twijfel of je gemasseerd mag worden, raadpleeg dan voorafgaand aan de behandeling altijd je arts/verloskundige voor toestemming en advies. (Hier ben je zelf verantwoordelijk voor!)
Massage na de bevalling!
Je lichaam heeft tijdens de bevalling een knap staaltje werk verricht. Het heeft tijd nodig om te herstellen. Dit ontzwangeren duurt ongeveer negen maanden.
Een massage kan het herstelproces een handje helpen. Het stimuleert de bloedsomloop, waardoor je lichaam sneller voorzien wordt van de benodigde zuurstof en voedingsstoffen.
Ook kan een massage helpen om je hormoonspiegel in balans te brengen.
Geef je borstvoeding? De kans bestaat dat je last krijgt van vermoeide schouders en een stijve nek. Een massage kan dan voor verlichting zorgen.